Waarom ik 'alles' kan eten en jij niet...

Vaak zeggen mensen tegen mij dat ze jaloers op me zijn. Omdat ik zogenaamd 'alles' kan eten zonder dik te worden of minder fit te worden. Dat het vast in mijn genen zit dat ik meer kan eten dan andere mensen en een sixpack heb terwijl ik af en toe gewoon naar de McDonalds kan. Ik zal even vertellen waarom je niet jaloers hoeft te zijn en waar dit aan ligt.

Laat ik om te beginnen nog even uitleggen hoe het globaal ook alweer werkt met afvallen, aankomen of onderhoud van lichaamsgewicht (of vetmassa):

 

 • Aan het eind van de dag 2000 kcal verbrand en 2000 kcal in je mond gestopt = gelijk gewicht
   

 • Aan het eind van de dag 2000 kcal verbrand en 2500 kcal in je mond gestopt = toename gewicht door een calorie overschot van 500 kcal op die dag
   

 • Aan het eind van de dag 3000 kcal verbrand en 2700 kcal in je mond gestopt = afname gewicht door een calorie tekort van 300 kcal op die dag

 

Zie het als een weegschaal die in balans moet zijn. Aan de ene kant ligt je ruststofwisseling, dagelijkse beweging, werk, slaap, sporten, wandelen naar je werk, de trap nemen in plaats van de lift, energie die je verbruikt voor het verwerken van je voeding etc. etc.

Aan de andere kant liggen alle voedingsproducten die je tot je hebt genomen. Als deze voedingsproducten bevatten calorieën. En of die kcal nou uit superfoods of uit suiker komen, voor de energie balans telt uiteindelijk alleen het totaal.

 

En om te laten zien dat ik niet zomaar iets zeg, zie hieronder het filmpje van het onafhankelijke Nederlandse Voedingscentrum:

 

 Waarom ik meer kan eten dan jou


Er zijn natuurlijk een aantal redenen dat ik meer kan eten dan de mensen die jaloers zijn op mijn inname. Ik zal er een aantal benoemen:

 

Ik ben een man, 1.92 cm lang en ik sport

Mannen hebben nou eenmaal meer nodig dan vrouwen en hoe langer (lees: groter) je bent hoe meer energie je lichaam vraagt.

 

Daarnaast heeft spiermassa meer energie nodig voor onderhoud dan vetmassa. Dus iemand met een hogere spiermassa heeft een hogere basisverbranding dan iemand met een lagere spiermassa. Ook al is ons totale lichaamsgewicht gelijk.

En misschien de belangrijkste:

 

Ik beweeg heel veel op een dag

Mijn dagelijkse activiteit bestaat uit onder andere: training geven, oefeningen voordoen, masseren, rondlopen, in mijn pauze stofzuigen of de trainingsruimte opruimen met een broodje in mijn hand. Ik heb dagen dat ik 's avonds pas weer voor het eerst even zit. Ohja.. ik probeer ook nog 4-5 dagen in de week te trainen, zo zwaar mogelijk.

Als in mijn nieuwe FitBit Charge 2 mag geloven dan verbrand ik op een doorsnee woensdag (werkdag) een 'best' grote hoeveelheid kcal, namelijk: 4.467 kcal ! zet ik 24.720 stappen wat neer komt op een kleine 20 kilometer wandelen.

Mijn trainingen probeer ik zo kort, zwaar en intensief mogelijk te houden zodat ik mijn spieren optimaal belast en zo min mogelijk 'extra' kcal verbrand (dit gebeurt al genoeg). Elke dag andere spiergroepen zodat ze volledig uitgeput worden tijdens elke training. 

 

Tegenwoordig zijn er steeds meer kantoorbanen. Mensen die de hele dag op kantoor zitten verbranden natuurlijk een stuk minder. Vaak ook nog met de auto heen en terug. En het liefst de auto vlak voor de deur. Aan het eind van de dag ben je moe van een hele dag naar een scherm kijken en nadenken. Waardoor de zin om 's avonds nog iets actiefs te doen, zoals wandelen of sporten, er vaak niet meer is. Dit zorgt er allemaal voor dat er bijna niet bewogen wordt.

 

Conclusie, je hoeft niet jaloers te zijn

 

Want als je net zoveel wil kunnen eten, moet je ook net zoveel spiermassa opbouwen, net zo veel bewegen op een dag en net zo vaak en hard trainen. Dus bekijk het relatief, als je minder verbrand kun je ook minder eten. 

 

Een dikke auto moet je ook vaker bijtanken dan een Ford Ka. Zeker als hij 2 keer zoveel kilometers maakt....

 

 

 

 

 

Please reload

Uitgelichte berichten

Waarom je weekend je doel verwoest!

May 2, 2019

1/10
Please reload

Recente berichten

March 30, 2018

Please reload

ADRES:

Activ8 Personal Training

Oester 26

1723HW Noord-Scharwoude

TELEFOON:

06 - 532 75 063

 

Laat een berichtje achter!

© 2016 by Activ8 Personal Training.   Klik hier voor onze: Privacy Policy

 

 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle
 • YouTube
 • Google+ - White Circle
 • LinkedIn - White Circle
Openingstijden:
ma.    07.30 - 21.00 uur
din.    07.30 - 18.00 uur

wo.    07.30 - 21.00 uur

do.     07.30 - 20.30 uur

vrij.    07:30 - 18.00 uur 

zat.    09:00 - 12:00 uur