• Activ8 Personal Training Langedijk

Waarom moet ik water drinken?


Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Bij een vrouw bestaat het lichaam voor ongeveer 52% uit water, bij mannen is dit ongeveer 63%. Bij vrouwen is dit lager omdat vrouwen gemiddeld een hoger vetpercentage hebben, en in vet zit geen vocht. Een goede vochtbalans is onder andere belangrijk om bijvoorbeeld de bloeddruk op pijl te houden, de lichaamstemperatuur te reguleren en om afvalstoffen af te voeren. Een tekort aan vocht kan je sportprestaties laten afnemen, maar kan ook gezondheidsproblemen met zich mee brengen.

Functies van Vocht

Water vervult functies in het lichaam die van levensbelang zijn voor de mens. Zo is het een bouwstof voor onze cellen, vervult vocht een functie als warmteregelaar en zorgt het daarnaast voor de transport van alle stoffen in het lichaam. Om dit allemaal goed uit te kunnen voeren moet de vochtbalans in balans zijn.

Vochtbalans

Door middel van zweten, ademhaling, toiletbezoekjes en eten verliezen we vocht. Hierdoor is het belangrijk om ook weer genoeg vocht tot je te nemen. Als de vochtopname gelijk is aan het vochtverlies dan is de vochtbalans in evenwicht. Vochtverlies kan prestatievermindering, optreden van kramp, en zelfs coma als gevolg hebben. Bij een verlies van meer dan 10% van het lichaamsvocht treed zelfs de dood in! Gelukkig reageert het lichaam op vochtverlies en komen er diverse mechanismen in actie zoals:

- Dorst, dit gebeurt al bij een vochtverlies van 2%

Hoe veel moet ik dan drinken?

Je moet ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag drinken. Hoeveel vocht je nodig hebt, hangt af van hoeveel vocht je verliest. Dat verschilt per persoon en hangt af van de omstandigheden waarin je verkeert. Als je veel sport en beweegt of bij hogere temperatuur, heb je meer nodig. Als je weinig beweegt en in koele ruimtes verkeert heb je minder vocht nodig.

ADRES:

Activ8 Personal Training

Oester 26

1723HW Noord-Scharwoude

TELEFOON:

06 - 532 75 063

 

Laat een berichtje achter!

© 2016 by Activ8 Personal Training.   Klik hier voor onze: Privacy Policy

 

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube
  • Google+ - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
Openingstijden:
ma.    07.30 - 21.00 uur
din.    07.30 - 18.00 uur

wo.    07.30 - 21.00 uur

do.     07.30 - 20.30 uur

vrij.    07:30 - 18.00 uur 

zat.    09:00 - 12:00 uur